تکنولوژی پرینت سه بعدی PolyJet به دلیل فراهم آوردن امکان ایجاد اشیاء با ترکیب ماده ها و رنگ های مختلف، شناخته شده است. تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting در سال ۱۹۹۹ توسطObjet Ltd. با نام PolyJet به ثبت رسید. این فناوری ترکیبی از فناوری Inkjet (جوهر افشان) و استفاده از فتوپلیمرها است. فناوری جوهر افشان توسط چاپگرهای دو بعدی معمولی روی کاغذ استفاده می شود در حالی که فتوپلیمرها موادی هستند که در معرض اشعه ماوراء بنفش سخت می شوند. این فناوری مزایای بسیاری از جمله وضوح عالی (تا ۰٫۰۱۶ میلی متر)، سطوح صاف و صیقلی (بدون ایجاد خطوط پدید آمده در فناوری پرینت سه بعدی FDM)، سازگاری با طیف گسترده ای از مواد پرینت سه بعدی و رنگ ها و کاهش هزینه و زمان چاپ فراهم می آورد.

 

تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting چگونه عمل می کند؟

در این روش نیز مانند هر روش پرینت سه بعدی دیگر، روند کار با ایجاد طرح سه بعدی قطعه مورد نظر با استفاده از نرم افزار CAD آغاز می شود. سپس مدل سه بعدی با استفاده از یک نرم افزار برش به چندین تصویر دیجیتالی تقسیم می شود که هر کدام مربوط به یک لایه از قطعه است. سپس فایل نهایی با فرمت STL برای شروع عملیات پرینت به چاپگر سه بعدی ارسال می شود.

پس از شروع فرایند، رزین مایع به منظور رسیدن به ویسکوزیته مناسب برای پرینت سه بعدی، تا دمای۳۰-۶۰ درجه سانتی گراد گرم می شود. هد پرینت که بسیار شبیه به چاپگر جوهر افشان می باشد، صدها ریز قطره از رزین فتوپلیمر حساس به نور ماوراء بنفش را توزیع می کند و لایه اول تشکیل می شود. این تکنولوژی نیز مانند فرایند پرینت سه بعدیSLA ، بر اساس اصل فتوپلیمریزاسیون بنا شده است.

تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting چگونه عمل می کند؟
تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting چگونه عمل می کند؟

مزایا و معایب تکنولوژی پرینت سه بعدی  Material Jetting

مزیت اصلی فناوری Material Jetting توانایی چاپ قطعات در چند ماده و چند رنگ است. به لطف وجود چند هد پرینت در این تکنولوژی، هر ماده پرینت سه بعدی می تواند به صورت جداگانه در یک هد ذخیره شود و به این ترتیب امکان پردازش مواد و رنگ های مختلف فراهم می گردد. ماده کامپوزیتی بدست آمدهDigital Material  نامیده می شود که برای ایجاد نمونه های اولیه دقیق که به مدل نهایی بسیار نزدیک هستند (مقاومت در برابر دما، سازگاری زیستی، انعطاف پذیری و غیره) مناسب است.

توسعه بدنه موتور ۶ سیلندر با استفاده از تکنولوژی پرینت سه بعدی PolyJet توسط گروه آیدیزاین
توسعه بدنه موتور ۶ سیلندر با استفاده از تکنولوژی پرینت سه بعدی PolyJet توسط گروه آیدیزاین

 

از جمله محدودیت های این روش پرینت سه بعدی حجم ساخت کم است، در واقع ساخت قطعات با اندازه بزرگ هنوز با استفاده از این تکنیک امکان پذیر نیست. علاوه بر این، در این روش نیز مانند اکثر فناوری های پرینت سه بعدی، نیاز به عملیات پس پردازش می باشد. در این مرحله ساختار های پشتیبانی و باقی مانده های رزین پرینت سه بعدی با استفاده از یک محلول مخصوص حذف می شوند. لازم به ذکر است که این قطعات نیز مانند تمام قطعات ساخته شده از فتوپلیمر ها نسبت به نور حساس هستند که می تواند خواص آنها را در طول زمان تغییر دهد.

مزایا و معایب تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting
مزایا و معایب تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting

کاربردهای تکنولوژی پرینت سه بعدی  Material Jetting

همانطور که در بالا ذکر شد کاربرد اصلی تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting در تولید نمونه های اولیه دقیق و کاربردی است. این فناوری امکان مشاهده و لمس مدل های بصری را مشابه قطعه نهایی فراهم می سازد. این روش پرینت سه بعدی به دلیل فراهم آوردن امکان ساخت مدل های تشریحی در مقیاس و رنگ های مختلف، در صنعت پزشکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. به این ترتیب پزشک می تواند با استفاده از این مدل ها یک بیماری را به صورت مشخص برای بیمار توضیح دهد و جراحان می توانند پیش از انجام عملیات جراحی تمرین کنند. همچنین فناوری پرینت سه بعدی  Material Jettingدر صنایع هنری و ساخت جواهرات نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

کاربردهای تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting
کاربردهای تکنولوژی پرینت سه بعدی Material Jetting

 

منبع: https://www.3dnatives.com

در صورت تمایل میتوانید فایل PDF این مقاله را در قسمت زیر دانلود و با ذکر منبع مورد استفاده قرار دهید.

5/5 - (45 امتیاز)